De rituelen en ceremonies bij Hindoestaanse bruiloften
Een Hindoestaanse bruiloft is een prachtig samenspel van eeuwenoude tradities, kleurrijke rituelen en hartverwarmende ceremonies Wij kunnen al deze rituelen en ceremonies prachtig vastleggen met onze fotografie en videografie. In deze blog gaan wij het hebben over al die mooie, traditionele momenten die wij vast kunnen leggen. Hindoestaanse stellen zijn ongetwijfeld al bekend met (een deel) van deze rituelen en ceremonies die plaats kunnen vinden tijdens de bruiloft. Voor iedereen die dit interessant vindt of er meer van af wil weten, behandelen wij de ceremonies en rituelen die wij bij al heel veel Hindoestaanse bruiloften hebben vastgelegd.
Pre-huwelijksceremonies
Een Hindoestaanse bruiloft begint al lang voordat het stel elkaar het ja-woord geeft. De onderstaande ceremonies en rituelen kunnen daarbij worden uitgevoerd:
Roka en Thaka: Deze ceremonie markeert het begin van de huwelijksvoorbereidingen en symboliseert de formele toestemming van beide families. Tijdens de Roka- en Thaka-ceremonie worden geschenken uitgewisseld en wordt er gezamenlijk gegeten.
Sagai (verlovingsceremonie): De Sagai-ceremonie vindt plaats na de Roka en Thaka. Tijdens dit evenement wordt de verloving officieel en wisselen de families geschenken uit. Het hoogtepunt van de ceremonie is wanneer de bruidegom een ring aan de vinger van zijn bruid schuift.
Mehendi: De Mehendi-ceremonie is een kleurrijk en vrolijk evenement waarbij de bruid en de vrouwelijke gasten hun handen en voeten versieren met henna. Dit wordt gezien als een teken van geluk en voorspoed voor het toekomstige echtpaar.
Sangeet: Tijdens de Sangeet-ceremonie komen beide families samen om te zingen, dansen en feesten. De avond zit vol met muziek, dans en gezelligheid, wat de band tussen de families versterkt.
Voor veel stellen zijn deze ceremonies en rituelen natuurlijk onmisbaar. Wij zijn er graag bij om deze prachtig en intiem vast te leggen.
De huwelijksdag
Baraat: De Baraat is de feestelijke processie waarin de bruidegom en zijn familie naar de trouwlocatie gaan. De bruidegom arriveert meestal op een versierd paard of in een auto, vergezeld door een band en dansende familieleden.
Swagat: Bij aankomst van de bruidegom verwelkomt de familie van de bruid hem met een bloemenkrans (haar) en wordt er aarti uitgevoerd om het kwaad af te weren.
Jaimala: Tijdens de Jaimala-ceremonie wisselen de bruid en bruidegom bloemenkransen uit om hun wederzijdse acceptatie te symboliseren.
Kanyadaan: Dit is een van de meest emotionele momenten van een Hindoestaanse bruiloft, waarbij de vader van de bruid haar hand aan die van de bruidegom geeft. Dit ritueel symboliseert dat de vader zijn dochter overdraagt aan de zorg van haar echtgenoot.
Vivah Homa: De Vivah Homa is een heilig vuurritueel waarbij het paar offers brengt aan het vuur onder begeleiding van Vedische mantra’s. Dit ritueel is bedoeld om de goden te vragen om hun zegen voor het paar.
Saptapadi (De Zeven Beloftes): Saptapadi is een cruciaal onderdeel van de huwelijksceremonie, waarbij het bruidspaar zeven stappen rond het heilige vuur neemt. Bij elke stap doen ze een belofte aan elkaar voor een gelukkig en voorspoedig leven samen. De zeven beloftes zijn: geestelijke en materiële welvaart nastreven, samen groeien in kracht en gezondheid, toewijding aan elkaar en hun gezin, het opbouwen van wederzijds vertrouwen en respect, het koesteren van liefde en zorg voor elkaar, samen geluk en vreugde ervaren, een diepe band van liefde en vriendschap onderhouden.
Sindoor Daan: Na het voltooien van de Saptapadi, brengt de bruidegom sindoor (rood poeder) aan op het voorhoofd van de bruid, wat haar status als getrouwde vrouw markeert.
Mangalsutra: De bruidegom legt de mangalsutra, een heilige ketting, om de nek van de bruid als teken van hun eeuwige verbintenis. Dit sieraad symboliseert de liefde, toewijding en trouw van de echtgenoot aan zijn vrouw.
Post-huwelijksceremonies
Vidaai: De Vidaai is een emotioneel afscheid van de bruid door haar familie. Ze gooit rijst en munten over haar schouder om haar ouderlijk huis te zegenen en bedanken voor alles wat zij haar hebben gegeven.
Grihapravesh: Na de Vidaai gaat het pasgetrouwde stel naar het huis van de bruidegom. De bruid wordt verwelkomd door haar schoonfamilie, en er wordt een ceremonie gehouden waarbij ze een met kumkum (rood poeder) besmeurde kokosnoot over de drempel rolt. Dit ritueel staat symbool voor het begin van haar nieuwe leven als echtgenote en dochter-in-law.
Wij leggen alle ceremonies en rituelen voor jullie vast
Zijn jullie op zoek naar een fotograaf en/of videograaf voor jullie Hindoestaanse bruiloft? Neem dan contact met ons op. Als Hindoestaans echtpaar en ervaren fotografen/videografen zijn wij bekend met alle rituelen en ceremonies en weten wij hoe wij deze voor jullie perfect kunnen vastleggen.